Replicas Breitling " />
Efektowne szybkie przekąski

 

Robisz imprezę w domu???


Szukasz pomysłu na coś efektownego z fantazją, a do tego pysznego???

 

Tutaj z pewnością odnajdziesz to czego szukasz!!!

 

Sałatki, koreczki, tartinki, roladki i wiele, wiele innych...


Nie potrzebujesz wielu produktów, ani wyszukanych składników, żeby zaskoczyć swoich znajonych naprawdę pysznymi przekąskami.


Jeżeli nadal uważasz, że masz za mało czasu lub zupełnie pustą lodówkę ;-) polecamy naszą bazę restauracji oferujących jedzenie na wynos

Bawcie się dobrze !!!

Sałatka z tuńczykiem

Sałatka z tuńczykiemSkładniki

- 20 dag makaronu rurki

- 2 pomidory

- puszka tuńczyka w oleju

- 2 łyżki czarnych oliwek

- sól

- pieprz

- listki świeżej bazylii

 

Sposób przygotowania

Makaron ugotować al dente w lekko osolonym wrzątku, odcedzić, przelać zimną wodą, osączyć, ostudzić. Pomidory umyć, sparzyć, obrać ze skórki, pokroić w kostkę. Makaron wymieszać z pokrojonymi pomidorami, kawałkami tuńczyka i oliwkami. W razie potrzeby można dodać trochę osączonego z tuńczyka oleju. Sałatkę przyprawić solą i pieprzem, posypać posiekaną bazylią. Do sałatki można ewentualnie dodać kilka filecików anchois.
poleca serwis: polki.pl
Sałatka ryżowa z kurczakiem

Sałatka Ryżowa z kurczakiemSkładniki

- pół szkalnki ryżu długoziarnistego, 2 łyżki ryżu dzikiego

- sól i pieprz, oregano

- 20 dag fileta z kurczaka

- po pół strąka papryki zielonej i czerwonej

- 1 łodyga selera naciowego

- 1 łyżka czarnych oliwek

- pół cytryny


Sposób przygotowania

Ryż długoziarnisty i dziki ugotować na sypko w lekko osolonym wrzątku, osączyć, przestudzić. Mięso opłukać, osączyć, pokroić na niewielkie kawałki. Usmażyć na złoty kolor na połowie rozgrzanego oleju. Paprykę umyć, oddzielić nasionka, pokroić w sporą kostkę. Łodygę selera umyć, pokroić na kawałki. Oliwki osączyć, pokroić na plasterki. Ryż wymieszać z kawałkami kurczaka, papryki, selera i oliwek. Skropić sokiem z cytryny, przyprawić do smaku solą i pieprzem, polać pozostałym olejem, ozdobić oregano.
poleca serwis: polki.pl
Koreczki Serowe

Koreczki serowe

Składniki

- 20 dag szynki w kawałku

- 15 dag sera w plastrach

- papryka konserwowa lub świeża

- kilka marynowanych śliwek

- korniszon

- kapary

- dowolne marynaty

 

Sposób przygotowania

Szynkę pokrój w kostkę o boku 1,5–2 cm. Ser potnij na plasterki, a potem na 2–3-cm paski.Osącz paprykę, pokrój na kawałki, rozdrobnij pozostałe składniki.Na wykałaczki nadziej na przemian przygotowane składniki i ruloniki sera.


poleca serwis: polki.pl

Sałatka z serem, szynką i awokado

Sałatka z Serem Szynką i AwokadoSkładniki

- 1 sałata

- 1 awokado

- 20 dag żółtego sera

- 5 dag bardzo cienkich plasterków surowej, wędzonej szynki

- sól, kiełki

- sok z cytryny

- oliwa z oliwek


Sposób przygotowania

Sałatę opłukać, wyłożyć nią talerz, posolić, skropić sokiem z cytryny i oliwą. Ser zetrzeć na grubej tarce, awokado umyć, wyjąć pestkę, wyciąć specjalną łyżeczką kulki (można pokroić w kostkę). Na sałatę wysypać pokrojony ser, położyć kulki awokado, posypać kiełkami i zieleniną, skropić sokiem z cytryny i oliwą. Na środku ułożyć plasterki szynki.

Sałatka jarzynowa z serem

Sałatka jarzynowa z seremSkładniki

- 4 plasterki sera żółtego Tylżycki

- 4 marchewki, 1 pietruszka

- 1 duży ziemniak

- pół puszki groszku

- 4 łyżki kukurydzy z puszki

- 1 cebula

- 4 łyżki majonezu

- sól, pieprz, gałązka koperku do dekoracji

 

Sposób przygotowania

Warzywa umyć, ugotować na półmiękko w skórkach, ostudzić, obrać, pokroić w niewielką kostkę. Cebulę obrać, pokroić w kostkę, groszek i kukurydzę osączyć z zalewy. Połowę plasterków sera pokroić na małe kawałki, resztę na dość szerokie paski. Ugotowane warzywa wymieszać z tymi z puszki, cebulą i kawałkami sera, przyprawić do smaku solą i pieprzem, wymieszać z majonezem. Sałatkę przełożyć do salaterki, ozdobić zwiniętymi paskami sera i koperkiem, podawać dobrze schłodzoną.
poleca gazeta: Przyjaciółka
Muszle z tuńczykiem

Muszle z tuńczykiemSkładniki na 6 porcji:
- 25 dag makaronu (duże muszle)
- olej
- puszka kukurydzy
- puszka tuńczyka w oleju lub sosie własnym
- 4 ogórki konserwowe
- 1 strąk czerwonej papryki
- majonez, sól, pieprz

 

Sposób wykonania:
Zagotuj wodę, posól, dodaj łyżeczkę oleju, ugotuj  makaron, żeby był al dente (półmiękki), odcedź. Paprykę umyj, przetnij, wytnij gniazdo nasienne, pokrój w małą kostkę, posiekaj w kosteczkę ogórki konserwowe. Dodaj kukurydzę i tuńczyka, przypraw solą i pieprzem, dokładnie wymieszaj, wstaw do lodówki. Ugotowane muszelki napełnij sałatką, udekoruj majonezem lub innym ulubionym sosem, najlepiej pikantnym.

poleca serwis: polki.pl

Smażony Camembert

Smażony CamembertSkładniki na 4 porcje:
- 2 krążki sera camembert
- 1 jajko
- 2 łyżki mąki
- 2 łyżki tartej bułki
- 1 łyżka masła
- 1 łyżka oleju
- sałata

 

Sposób wykonania:
Jajko umyj, rozbij, wlej do miseczki lekko roztrzep widelcem. Z sera zdejmij opakowanie, przekrój na pół lub pozostaw w całości. Obtaczaj ser najpierw w mące, potem w jajku, następnie w tartej bułce. Na patelni rozgrzej olej, dodaj masło, smaż panierowany ser do momentu, aż na powierzchni utworzy się rumiana skorupka, ułóż na sałacie, od razu podawaj, najlepiej z żurawinami.

poleca serwis: polki.pl

Zawijaski

ZawijaskiSkładniki:
- 4 jajka
- 15 dag twarożku homogenizowanego lub granulowanego wiejskiego
- 8 plastrów szynki
- dymka ze szczypiorem
- sól, pieprz
- papryka


Sposób wykonania:
Jajka ugotować na twardo, obrać ze skorupki, przestudzić, drobno posiekać, wymieszać z twarożkiem. Dodać umytą i posiekaną dymkę ze szczypiorem, przyprawić do solą i pieprzem. Rozłożyć plasterki szynki jednakowej wielkości (najlepiej konserwowej), na każdym położyć porcję pasty, zwinąć, można związać szczypiorem l posypać drobno posiekaną papryką albo pomidorem.

poleca serwis: polki.pl